سکه

سکه امامی چیست و چه تفاوتی با سکه بهار آزادی دارد؟

ضرب سکه‌های استاندارد از دیرباز توسط حکومت‌ها انجام شده و پس از انقلاب اسلامی‌هم انواع سکه ضرب شده اند. خرید سکه یکی از متداول‌ترین راه‌های سرمایه‌گذاری در طلاست. به بیان دیگر، بسیاری از مردم به منظور جلوگیری از افت ارزش ریال، کم شدن سرمایه و همچنین حفظ ارزش پول خود، خرید انواع سکه طلا را انتخاب می‌کنند. توجه داشته باشید که برای هدیه دادن، تعیین مهریه و موارد دیگر نیز سکه طلا کاربرد دارد ، اما تفاوت سکه بهار آزادی با سکه امامی چیست؟ در ادامه همه چیز درباره انواع سکه ذکر شده است، پس ادامه مطلب را از دست ندهید.

تاریخچه

ضرب سکه در ایران حتی پیش از اسلام نیز رواج داشته است. هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و… سکه‌هایمتعددی تولید کرهد اند ولی ضرب سکه با وزن و عیار استاندارد امروزی به دوران پهلوی بر می‌گردد.

پس از انقلاب اسلامی ظاهر سکه‌های بانکی عوض شدند. به سکه‌هایی که از سال 1370 تاکنون ضرب شده‌اند، سکه امامی یا طرح جدید گفته می‌شود و به سکه‌هایی بهار آزادی یا طرح قدیم می‌گویند که از سال 1358 تا 1370 ضرب شده‌اند. این سکه‌ها هیچ تفاوتی از نظر عیار و وزن ندارند و فقط سال ضرب و ظاهر آنها با یکدیگر متفاوت است.

 

مشخصات سکه امامی

تفاوت‌های سکه بهار آزادی و سکه امامی

توجه به این نکته لازم است که سکه های امامی و بهار آزادی هر دو از نظر وزن، عیار و قطر یکسان می‌باشند و دقیقا به یک میزان طلا دارند. تفاوت‌های سکه بهار آزادی و سکه امامی به شرح زیر است:

قیمت

معمولا سکه امامی قیمت بالاتری نسبت به سکه بهار آزادی دارد. به بیان دیگر قیمت سکه‌هایی مانند سکه‌های گرمی، ربع و نیم با توجه به قیمت سکه امامی تعیین می‌شود. در گذشته سکه‌ بهار آزادی و سکه امامی از نظر قیمت تفاوت چندانی نداشتند، اما در حال حاضر فاصله قیمت این 2 سکه افزایش یافته است و سکه بهار آزادی و یا سکه طرح قدیم قیمت پایین‌تری دارد. علت بالا بودن قیمت سکه طرح جدید را حباب قیمتی آن است. پس یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های این سکه‌ها، قیمت آنها خواهد بود.

تفاوت در طرح سکه‌ طرح جدید و طرح قدیم

یک روی سکه طلا طرح قدیم با تکرار شدن 3 بار نام حضرت علی و شبیه به شش ضلعی به خط تزئینی و با عبارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تزیین شده است. در روی دیگر سکه طرح قدیم، تصویر بارگاه امام رضا(علیه السلام) و عبارت اولین بهار آزادی مشاهده می‌شود. درحالی‌که روی سکه طلا طرح جدید تصویر امام خمینی(ره) تعبیه شده و روی دیگر آن تصویر حرم امام رضا(علیه السلام) مشاهده می‌شود. پس روی هر 2 سکه تصویر حرم امام رضا تعبیه شده است.

سال ضرب سکه‌های امامی و بهار آزادی

همانطور که اشاره شد، سکه‌های بهار آزادی از سال 1358 تا 1370 و سکه‌ّای امامی از سال 1370 تا کنون ضرب شده اند. البته آخرین تاریخی که تا کنون روی تمام سکه‌های بانکی درج شده 1386 می‌باشد.

میزان فراوانی سکه‌ها در بازار

یکی دیگر از تفاوت‌های سکه امامی و سکه بهار آزادی در فراوانی آن بوده، در حال حاضر هر دو سکه در بازار موجود هستند و خرید و فروش می‌شوند. فراوان‌ترین نوع سکه موجود در بازار، سکه امامی است.

تعداد خریداران و متقاضیان سکه و نقد شوندگی آنها

بیشتر خریداران و متقاضیان سکه، خرید سکه امامی یا طرح جدید را ترجیح می‌دهند. پس با توجه به این موضوع، می‌توان سکه امامی را پرطرفدارتر دانست. بعضی از انواع شکه مانند سکه‌های دو و نیم بهار یا پنج بهار به ندرت در بازار یافت می‌شوند و جنبه کلکسیونی دارند از این رو نقدشوندگی کمتری به نسبت سکه‌های رایج دارند. سکه‌های امامی و بهار آزادی به وفور در بازار موجود هستند و نقدشوندگی بالایی دارند.

رشد سکه امامی و بهار آزادی

سکه طلا به منظور پس‌انداز خریداری می‌شود. گاهی تقاضا به خرید سکه بالا می‌رود و گاهی این تقاضا کاهش می‌یابد. با توجه به میزان عرضه و تقاضا ممکن است بعضی از انواع سکه حباب بگیرند و رشد بالاتری را تجربه کنند و یا از حباب آنها کاسته شود و رشد کمتری داشته باشند. از این رو نمی‌توان با قطعیت بیان کرد کدام نوع سکه رشد بیشتری را رقم خواهد زد.

حباب سکه

همان‌طور که بیان شد میزان تقاضا برای سکه‌ها باعث افزایش میزان حباب آنها می‌شود. پس به علت پرطرفدارتر بودن سکه امامی و تقاضای بالای آن، نسبت به سکه بهار آزادی حباب بیشتری دارد. جالب است بدانیم حباب سکه امامی نیز بیشتر مربوط به سکه‌های جدید با سال ضرب 1386می‌باشد. بانک مرکزی در اسفند ماه 1402 به ضرب سکه‌های بدون تاریخ اشاره کرد ولی آنها را به بازار عرضه نکرد. ممکن است با عرضه این نوع جدید از سکه، حباب سکه‌های دیگر تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش یابد.

تفاوت‌های سکه بانکی و غیربانکی

از تفاوت‌های سکه بانکی و غیربانکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سکه بانکی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ضرب شده درحالی‌که سکه غیربانکی توسط کارگاه‌های خصوصی و یا افراد ضرب می‌شود.
  • عیار سکه بانکی 900 از هزار و یا 21.6 عیار است، اما عیار سکه غیربانکی مشخص نیست و ممکن است عیار کمتری داشته باشد.
  • وزن سکه بانکی مشخص و دقیق بوده، اما سکه غیربانکی این گونه نیست و احتمال سبک بودن آن نیز وجود دارد.
  • اصالت و عیار سکه بانکی تضمین‌شده و قابل تایید است، اما سکه غیربانکی این‌گونه نیست و احتمال تقلبی بودن آن وجود دارد.
  • سکه بانکی دارای حباب قیمتی بوده، اما سکه غیربانکی حباب ندارد.
  • قیمت سکه بانکی با توجه به نقدشوندگی و تقاضای بالاتر، از سکه غیر بانکی بیشتر است.

نکات مهمی که در هنگام خرید سکه باید بدانید

در هنگام خرید سکه طلا بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • مراجعه به طلافروشی‌ها و صرافی‌های معتبر برای خرید سکه
  • بررسی میزان حباب سکه و تصمیم‌گیری راجع به خرید سکه طرح قدیم یا امامی
  • اگر می‌توانید همراه با کسی که تجربه شناخت سکه بانکی از غیر بانکی را دارد خرید کنید.
  • بهتر است برند‌های معتبر و شناخته شده پلمپ سکه را بشناسید و از آنها خرید کنید.

اهداف خرید سکه

اهداف خرید سکه به شرح زیر است:

  • پس‌انداز
  • پرداخت مهریه
  • هدیه دادن
  • ایمنی طلادر برابر شوک‌های اقتصادی
  • حفظ ارزش پول در برابر تورم

یکی‌دیگر از روش‌های پس‌انداز طلا و کسب سود در بلندمدت، خرید طلای آب‌شده است؛ زیرا حباب ندارد و ریسک آن کمتر است.

 

سکه امامی بخریم یا سکه بهار آزادی

خرید هر نوع سکه طلا بازدهی مناسبی خواهد داشت، اما باید براساس استراتژی‌های خرید و فروش سکه انجام شود. لازم به ذکر است که بیشتر بودن حباب سکه امامی تاثیر منفی روی ارزش سرمایه‌گذاری آن ندارد. به بیان دیگر در صورت خرید سکه در زمان درست، میزان سود ان از حباب بیشتر خواهد شد. این موضوع باعث‌شده تا بازدهی سکه امامی نسبت به سکه بهار آزادی در برخی موارد بیشتر باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *